camp no traduït: title_cap

AMICAL DE MATHAUSEN I ALTRES CAMPS i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya

Avís sobre la utilització de cookies
Aquest lloc utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar la teva experiència com a usuari i oferir-te continguts que s’adaptin als teus interessos. Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació
Tancar

Blazquez Pascual, Domingo

Blazquez Pascual, Domingo

>> DADES PERSONALS <<

BIOGRAFIA< enrera

Domingo Blàzquez Pascual neix a Barcelona el dia 30 de Juliol de 1921, concretament al "Torrente de la Campaña s/n " i viu al barri de Sant Andreu on també van néixer els seus tres germans Francisco, Carlos i Maria. És fill d'una família treballadora, el pare, Domingo Blàzquez Fortes, prové d'una família anarquista, militant i activista de la CNT, d'ell rep la passió per la vida política, de la mare Leonor Pascual Bernat obté la constància i la dedicació a la família, Minguet, que és com l'anomena la seva família, és el primer de quatre germans, la seva infància és feliç dins d'un ambient familiar envoltat de germans i cosins que a l'estiu s'apleguen tots a la casa de Sant Andreu  aprofitant el pati per a jugar.Cap als 12 anys comença a fer d'aprenent a la fàbrica tèxtil on treballa el seu pare, aviat s'afilia a la CNT i comença a tenir inquietuds polítiques.

Al Gener de 1939, quan les tropes franquistes estan entrant a Catalunya la família de Domingo,  com tantes d'altres, decideix creuar la frontera per exiliar-se a França, aleshores Domingo té 17 anys, el poble de destí és Graulhet, un poble situat al sud de França que rep molts republicans espanyols, sobretot cenetistes. En arribar a França Domingo es queda amb la seva mare i germans i el seu pare és enviat a la illa d'Oleron , a un camp de refugiats. Al cap de poc temps de ser a Graulhet és enviat al camp de treball de Setfonds, d'aquest camp surt el 28 d'Octubre de 1939, forma part d'una Companyia de treballadors Estrangers, on passa a disposició de Departament del Yonne amb altres republicans espanyols on feien treballs forçats de mines i altres construccions.

Va ser capturat pels nazis el Juny de 1940 és enviat a l'stalag  VI-A Hemer i posteriorment a  l'Stalag XII-D Trier , tots dos situats a Alemanya. Al stalag XII-D Trier li assignen el número de matrícula 39908. Després surt en un comboi el 31 de Març de 1941 on anava amb 356 republicans mes, dels quals van morir 160. Arriba a Mauthausen el 3 d'Abril de 1941 amb la matricula 3828, és catalogat Rotspainer, (roig espanyol), és un pres polític i li posen el triangle blau, al camp de Mathausen hi estarà cinc dies,  ja que el 8 d'Abril de 1941 va ser traslladat a Gusen, un Komando del camp principal de Mauthausen, amb la matrícula 11920. Domingo Blàzquez Pascual va morir el 31 de Desembre de 1941 en aquest mateix camp a l'edat de vint anys.

Text: Amor Boleda i Bonastre